Information : Gluten : Laktos : Mjölk : Nötter : Pollen : Pälsdjur : Soja : Ägg : Produkter : Recept : Länkar

Glutenintolerans
Gluten är ett protein som finns i de tre sädesslagen vete, råg och korn. Forskning visar att proteinet i havre skiljer sig stort från de övriga sädesslagens och studier på både vuxna och barn med celiaki visar att havre kan ingå i en glutenfri kost.

Som glutenintolerant får man en inflammation på tunntarmens slemhinna som gör slemhinnan svullen och skadad och därför kan inte tillräckligt med näring tas upp. Man kan även vara allergisk/ överkänslig mot ett eller flera av de olika sädesslagen med symtom som ex utslag och eksem.
Symptom:
Kan vara oförklarad trötthet, viktminskning, blodbrist, diarré och förstoppning. Tyvärr misstolkas besvären ibland och många får därför gå länge med sin celiaki innan de har fått den diagnoserad.
Diagnos:
Diagnosen ställs genom att ta ett blodprov. Om blodprovet visar antikroppar gör man en gastroskopi en ytlig provbit av tunntarmens slemhinna undersöks då i mikroskop. Om det visar sig att tarmen är inflammerad kan diagnosen celiaki ställas. Det är inte alltid att blodprovet visar om man har celiaki, har man symptom så kan man då behöva göra en gastroskopi även om blodprovet inte visat något.
Behandlingen:
Behandlingen är en glutenfri kost, maten får alltså inte innehålla vete, råg, eller korn (och i vissa fall havre). Symptomen försvinner då och tarmslemhinnan läks. En inflammerad tarm kan ha svårt att bryta ner mjölksocker, laktos, och laktos kan behöva uteslutas ur kosten en tid. Ofta går laktosöverkänsligheten över när tarmslemhinnan läkt.

Källa: Svenska Celiakiförbundet, bli medlem du också!

Skriv ut!

© 2000- Allergisidan