Information : Gluten : Laktos : Mjölk : Nötter : Pollen : Pälsdjur : Soja : Ägg : Produkter : Recept : Länkar

Laktosintolerans
Ca 3-5 % av Sveriges befolkning är laktosintoleranta som beror på en brist på enzymet laktas i tunntarmens slemhinna och man kan inte bryta ner Laktos (= Mjölksocker). Mjölksockret fortsätter till tjocktarmen och en jäsningsprocess startar.

Man skiljer på Medfödd- (Kongential), Primär- och Sekundär laktasbrist.

Medfödd laktosintolerans:
Som är mycket ovanlig, är en ärftlig avsaknad av laktasenzym. Barnet tål varken bröstmjölk eller vanliga modersmjölksersättningar (baserade på komjölk).
Primär laktosintolerans:
Är också ärftlig, och innebär att mängden laktasenzym succesivt minskar efter de första levnadsåren. De flesta med primär laktosintolerans tappar inte allt laktas vilket gör att de inte blir lika extremt intoleranta som de med medfödd intolerans. Intoleransen är olika från individ till individ. På apoteket finns ett självtest, testet är ett DNA-test som visar om du har primär laktosintolerans. Du tar testet själv, skickar in det och får svaret inom 5 dagar. Visar inte testet positivt och du fortfarande har besvär så kan du lida av sekundär laktosintolerans.
Sekundär laktosintolerans:
Kan uppkomma till följd av en skada av tunntarmens slemhinna ex vid tarminfektioner, kraftig maginfluensa och obehandlad celiaki. När sjukdomen läkt försvinner oftast laktosintoleransen.
Symptom:
Gasbildning, vattentunn diarré och magsmärtor
Diagnosen:
Diagnosen kan bla. ställas efter en laktosbelastning. Man dricker en laktoslösning och blodprov tas för att se hur effektivt mjölksockret spjälkas i tarmen. Sockerhalten kan också mätas i avföringen. Utandningstest och tarmbiopsi är andra diagnosmetoder.
Behandlingen:

Behandlingen är en laktosfri/reducerad kost. De flesta tål små mängder laktos men vissa behöver helt laktosfri kost. 

Skillnad på laktsointolerans och mjölkallergi

Laktosintoleranta är intoleranta mot mjölksockret (men kan äta mjölkprodukter som är laktosfria eller reducerade) medans mjölkallergiker är allergiska mot mjölkproteinet och måste avstå helt från produkter som innehåller mjölk som fil, yoghurt, ost etc.

Källa: Svenska Celiakiförbundet, bli medlem du också!

Skriv ut!

© 2000- Allergisidan