Information : Gluten : Laktos : Mjölk : Nötter : Pollen : Pälsdjur : Soja : Ägg : Produkter : Recept : Länkar

Nötallergi
Hasselnöt
Hasselnötsallergi är en vanlig allergi, och de flesta har kvar den även i vuxen ålder. Är man allergisk mot hasselnötter är man oftast även allergisk mot andra nötsorter som ex. cashewnötter och valnötter eftersom någon/ några av deras proteiner liknar varandra. Många björkpollenallergiker korsreagerar på hasselnötter.
Mandel
Mandel är en stenfrukt och är släkt med aprikoser (ofta förekommer aprikoskärnor i bakverk), körsbär, plommon och persikor, och som mandelallergiker kan man korsreagera mot dessa.

Jordnöt, kokosnöt, muskotnöt och sheanöt tillhör inte nötsläktet. Man kan även vara överkänslig/allergisk mot desssa men då handlar det inte om nötallergi.

Symptom:
Klåda i mun och svalg, svullnad, andnöd och kräkning. Andra symptom kan förekomma eftersom symptomen kan vara mycket individuella.
Diagnos:
Diagnosen ställs av läkare med hjälp av exempelvis blodprover och hudtester.
Behandling:
Behandlingen är att utesluta alla maträtter och produkter som innehåller nötter, mandel och ev närbesläktade frukter som man reagerar på.
Livsmedel som ofta eller alltid innehåller nötter:
Bakverk, Bröd, Choklad, Frukostflingor, Glass, Godis, Kaffebröd, Kakor, Konfektyr, Mandelmassa, Marsipan, Müsli, Nougat, Pesto, Oljor som är tillverkade av nötter ex. valnöts- och mandelolja, kan innehålla spår av proteiner.

Skriv ut!

© 2000- Allergisidan Design: Caweb.se