Information : Gluten : Laktos : Mjölk : Nötter : Pollen : Pälsdjur : Soja : Ägg : Produkter : Recept : Länkar

Pälsdjursallergi
Alla pälsdjur är allergiframkallande genom att de avger proteiner som kommer från deras talgkörtlar, pälshår, saliv och urin. Efter kontakt med djur bär man med sig de allergiframkallande ämnena i kläder, hår och händer. Ämnena sprids alltså med djurägaren och hamnar sen i bilen, soffan, gardiner osv. Djurhår kan alltså finnas i lokaler där det inte har funnits några pälsdjur.

När man är allergisk mot djurhår, får man problem vid kontakt med djur eller med de djurhår som kan ha fastnat i kläderna på ex skol- eller arbetskamraten. Många har svårt att vistas på ex dagis och i skola pga detta. Ett tips till de som har djur hemma kan vara att de sätter på sig kläder som är rena och inte har varit i kontakt med djur och att de inte kelar med djur på morgonen innan de går till skolan. Det kan även vara svårt för allergiker att åka med ex tåg och buss även om pälsdjur sitter i den bakre delen av bussen eftersom det kan orsaka symtom bara av att passera en allergiker eller bara av att finnas i bussen.

Visa hänsyn genom att inte ta med djur till skola, arbete och på kollektivtrafiken.
Mängden allergiframkallande ämnen varierar från djurart till djurart. Varje djurart avger dock samma ämnen vilket innebär att om du är allergisk mot katt är du allergisk mot alla kattraser. Mängden av allergener som avges variera sen från ras till ras som gör att man får symtom snabbare av vissa raser. Är man allergisk mot ett pälsdjur behöver man inte vara allergisk mot andra djur, men risken finns att man utvecklar allergi även mot dessa.

Informationen kommer från Astma- och Allergiförbundet


Skriv ut!

© 2000- Allergisidan Design: Caweb.se