Information: Gluten : Laktos : Mjölk : Nötter : Pollen : Pälsdjur : Soja : Ägg : Produkter : Recept : Länkar

Produkter för allergiker

Vi hade tidigare produktsidor med tips och varningar med innehåll i olika produkter. Nu finns det många produkter för allergiker, när lilltjejen föddes fanns nästan inga. Hon är numera inte allergisk mot mjölk och soja och så jag letar inte längre produkter som jag gjorde tidigare och därför tog jag bort produktsidorna (för jag hänger inte med lika bra längre :)

När man lagar mat och bakar själv kan man ofta följa vanliga recept men byta smör/ margarin mot mjölkfritt margarin eller olja och använda havredryck eller vatten istället för mjölk. Det finns havrebaserade drycker och matlagningsgrädde, glass, vaniljsåser och alternativ istället för vispgrädde. Att ersätta ägg i ex. omelett är svårt men i pannkaka kan man istället använda en tesked bakpulver per ägg. När du bakar kan man också använda sig av bakpulver, men tänk på att det inte får bli för mycket bakpulver i smeten (om receptet redan innehåller mycket bakpulver och har många ägg att ersätta kan kakan få en konstig bismak av bakpulvret). Man kan även använda sig av NoEgg men jag har bara använt det några gånger, tycker att det går bra att använda sig av bakpulver i de flesta fall.

Tips!
Istället för:

Choklad - Mörk choklad är ofta mjölkfri och det finns många som även är nötfria. Många innehåller dock spår av mjölk, nötter och mandel. Bonvita gör både vit- och ljus choklad på rismjölk, men även de framställs i en fabrik där man hanterar mjölk och nötter. På SelectedSevens hemsida kan du beställa många olika mjölkfria chokladsorter, vit-, ljus- och mörk choklad.

Creme fraiche, Filmjölk och Gräddfil - Yosa Havrefraiche, Rapsy frutty produkter från Allergimat och Tofuttis sojabaserade Sour Supreme

Glass - Oatlys havrebaserade glass finns i olika smaker och de har även en mjölkfri pinnglass, Sia´s sorbet som finns i olika sorter och de är SÄRNÄR-registrerade som mjölkfria. GB har en glass som heter R-ICE Vanilj-Choklad och som är fri från mjölk, soja och gluten. GB har även några glassar som är sojabaserade och även laktosfria glassar. Tål du soja finns sojabaserade glassar från Tofuline.

Margarin & Smör - Milda mjölkfria margarin för mat och bak och Carlshamn mjölkfria, de har bordsmargarin, hushållsmargarin och flytande margarin.

Matlagningsgrädde - iMat från Oatly, GoGreen har havrebaserade alternativ som heter Mat, Carlshamns alternativ heter Gott i maten. De smakar jättegott i grytor och såser. Tål du soja finns det sojabaserade alternativ från Alpro.

Mjölk- Carlshamn havredryck, GoGreens havredryck, Solhavre som finns på Ica och Oatly Havredryck. De finns berikade med kalcium och Oatly har även drycken i olika smaker som choklad och jordgubb. Sojadryck har exempelvis GoGreen och Alpro. Risdryck rekommenderas inte till barn under 6 år eftersom de på sikt kan få i sig för höga halter av arsenik därför rekommenderar vi den inte, läs rekommendationen från Livsmedelsverket.

Modersmjöksersättning - Nutramigen som är baserad på hydrolyserad kasein, Profylac som är baserad på hydrolyserad vassle.

Vispgrädde - Carlshamn har Luftig visp och GoGreen har en som heter Visp. Alpros sojabaserade alernativ heter Airy & Creamy.

Vaniljvisp - finns havrebaserade från Carlshamn, GoGreen och Oatly.

Yoghurt - Oatlys havregurt, Yosa havrebaserade yoghurt, det finns även sojabaserad yoghurt för dig som tål det.


Scan och Lithells har många bra produkter, ex. korv och köttbullar, som är helt fria från mjölk, ägg, soja och många andra ingredienser.

Titta även in på receptsidan där du hittar recept på hur du lätt kan göra godis och efterrätter, bullar och kakor, olika maträtter som pannkaka och mjölk- och sojafri ost.

En bra bok är ingredienslexikonet från Svenska Celiakiförbundet. I boken kan man snabbt slå upp ingredienser, tillsatser och beteckningar relaterade till mat och livsmedel. Det finns en förklaring till varje ord och information om ingrediensen innehåller gluten, laktos, mjölk- eller sojaprotein.

Tänk även på att innehållet kan ändras i produkterna. Titta ALLTID i innehållsförteckningen på produkten.
© 2000- Allergisidan Design: Caweb.se