Om allergi

De flesta allergier debuterar i barndomen och tyvärr ser man att allergierna ökar. Både arv och miljö spelar en roll om man kommer utveckla en allergi, har en eller båda föräldrarna allergier ökar chanserna att också barnet får allergi. Man ärver inte allergin i sig, utan benägenheten att utveckla en allergi, man behöver alltså och inte utveckla samma allergi (om man nu alls blir allergisk) som sina föräldrar. Husdjur och passiv rökning är sådant som kan utlösa allergi hos barn. Man skiljer på allergi, överkänslighet och intolerans.

I vår familj är jag känslig mot vete och laktos, lilltjejens pappa mot kyckling och ägg och hennes farbror mot bland annat hasselnötter och pälsdjur.

Allergi är en felprogrammering som gör att immunsystemet reagerar på ett ämne som kroppen normalt tål och bildar sk. allergiantikroppar mot ämnet. När man nästa gång kommer i kontakt med ämnet startas en reaktion i kroppen och man får allergiska besvär som ex. nässelfeber, diarré, astma.

Vid överkänslighet kan man reagera med samma symtom som vid allergi. Vid överkänslighet reagerar dock inte immunsystemet utan det finns en förhöjd känslighet i något av kroppens organ som gör att man reagerar. Vid överkänslighet ger ex. inte hudtest eller blodprov utslag.

Intolerans betyder att kroppen inte tolererar ett speciellt ämne, ex. gluten och laktos.

Det finns flera test som kan visa om man är allergisk, det säkraste är provokationstest – som görs under läkares vägledning. Födoämnet man reagerar på tas bort ur kosten en tid för att sen gradvis tillsättas igen. Symtomen ska försvinna och återkomma tydligt vid kostförändringen. Ibland behövs även tarmundersökning, blodprov eller hudtest. Pricktest och blodprov är inte helt tillförlitliga, eftersom de inte visar utslag om det är överkänslighet det handar om. Även om allergin är immunilogisk kan testet visa fel. Därför måsta man alltid gå på symptomen. Innan du ändrar något i din kost rådfråga alltid din dietist eller läkare.

Läs mer om allergi/intolerans:
Länkarna finns även i menyn under rubriken information. Menyn hittar du till höger, om du sitter vid en dator, eller under inläggen, om du sitter vid en mobil/läsplatta.

Vår berättelse
Mjölkprotein
Sojaallergi
Äggallergi
Nötter, jordnöt, mandel, frön
Celiaki / glutenintolerans
Pollen & korsreaktioner

Mer information finns på Astma och Allergiförbundet