Nötter, jordnöt, mandel och frön

Allergi mot nötter och jordnötter är en av de vanligaste allergierna i världen och man växer oftast inte ifrån dem.

Jordnöten, namnet till trots, är inte en nöt utan en baljväxt och är släkt med ärtor, linser och sojabönor. Är man allergisk mot jordnötter reagerar man ofta på sojaprotein, det kalls för korsreaktion. Korsreaktioner förekommer inte mellan jordnötter och nötter men man kan vara allergisk mot både och.

Livsmedelsverket räknar mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistagemandel och makadamianöt som nötter. Man har oftast en typ av allergi exempelvis mot hasselnötter eller mandel, men man kan reagera på fler nötter som är besläktade.

  • Är man allergisk mot hasselnöt kan man exempelvis få en korsreaktion på paranöt, valnöt och pekannöt.
  • Är man allergisk mot cashewnötter kan man få en korsreaktion på rosépeppar, mango och pistagemandel då de tillhör samma botaniska familj.
  • Är man pollenallergiker kan man få allergiska reaktioner på framförallt hasselnöt och mandel eftersom dessa innehåller allergener som liknar de som finns i björkpollen.
  • Mandel är en stenfrukt och är släkt med aprikoser (ofta förekommer aprikoskärnor i bakverk), körsbär, plommon och persikor, och som mandelallergiker kan man korsreagera mot dessa.
  • Även frön som sesam- och senapsfrön kan utlösa anafylaxi.
  • En tabell med nötter, frön och baljväxter och deras botaniska släktskap finns hos Livsmedelsverket (scrolla ner på sidan så hittar du den där).

En allergisk reaktion kommer ofta snabbt och vanliga symtom är klåda i munnen, nässelutslag, svullnad runt ögon och läppar, rinit (inflammation i slemhinnorna i näsan) och andningsbesvär. I värsta fall kan nöt- eller jordnötsallergi leda till anafylaktisk chock, som kan vara livshotande. Vissa nötallergiker är så känsliga att de inte kan vistas i samma rum som någon som äter nötter eller jordnötter.

Livsmedel som ofta eller alltid innehåller nötter/jordnötter/mandel: Bakverk, bröd, choklad, frukostflingor, glass, godis, kaffebröd, kakor, konfektyr, mandelmassa, marsipan, müsli, nougat, pesto, oljor som är tillverkade av nötter ex. valnöts- och mandelolja, kan innehålla spår av proteiner.

Läs mer om allergi/intolerans:
Länkarna finns även i menyn under rubriken information. Menyn hittar du till höger, om du sitter vid en dator, eller under inläggen, om du sitter vid en mobil/läsplatta.

Vår berättelse
Mjölkprotein
Sojaallergi
Äggallergi
Celiaki / glutenintolerans
Pollen & korsreaktioner

Mer information finns på Livsmedelsverket och Astma och Allergiförbundet