När lilltjejen var runt en månad gammal blev hon alldeles prickig och hade stora hudrodnader på hela kroppen. Först trodde jag att det var hormonprickar och det kanske det var till en början, men de försvann aldrig. Jag misstänkte då att det berodde på någonting som jag åt och provade att ta bort sådant som jag visste kunde vara allergiframkallande som exempelvis tomat, jordgubbe och apelsin. Hon sov väldigt dåligt under den här perioden, hon sov ungefär 30 minuter i när hon sov. Hon vaknade också väldigt mycket på nätterna. Men det var ju inte så konstigt för det kliade på henne. Ibland kliade hon sig blodig 🙁 Hon vaknade ofta med ett gallskrik och det värsta hon visste var att ligga i vagnen. Det blev nog varmt och irriterade huden och utslage.
Jag provade att ta bort fisk, ägg, kaffe, choklad i perioder, men hennes eksem blev inte bättre. Vissa dagar kunde det vara jättebra och hon hade nästan inget eksem alls och nästa dag kunde hon blossa röd, framför allt i arm- och benveck och på bröst och kinder. Jag funderade på om hon kunde vara allergisk mot blöjor, tvättmedel, badoljan etc. och jag bytte sorter och försökte hitta något som skulle passa bättre. Jag hade sedan början endast använt oparfymerade produkter till mina barn, men även dessa produkter kan innehålla ämnen som man är allergisk emot. Ush, det var en påfrestande tid och jag bröt vissa dagar ihop och grät…
Tyvärr trodde jag att laktosintolerans och mjölkallergi var samma sak och eftersom jag visste att laktosintolerans ger ont i magen, trodde jag inte att det var mjölken som gav henne symptom. När jag rådfrågade på BVC sa sköterskan att jag endast kunde prova mig fram och skrev ut en mild kortisonsalva, Mildison, till eksemet. Vi smörjde och smörjde och eksemet blev lite bättre, men så blossade det upp igen.
När lilltjejen blev 5 månader fick hon en smakportion av Findus havregröt. Vi började med ca ½ tesked, det räckte för att ca 30 sekunder senare täcka henne med nässelutslag i ansikte, hals, bröst och armar. Hon svullnade även upp runt ögonen och kaskadkräktes upp allt maginnehåll. Svullnaden och utslagen la sig efter ca en halvtimme. Någonting i gröten var hon alltså allergisk emot, kunde det vara någon olja…..? Gluten och mjölk kunde det inte vara eftersom det då skulle märkas på magen (trodde vi då….). Ingen som vi pratade med förstod vad det kunde vara.
När jag nästa gång gick till BVC berättade jag vad som hade hänt och jag nämnde också att hon inte fick ont i magen och det borde hon väl fått om det skulle vara gluten eller mjölk? Sköterskan trodde tydligen också att man skulle få ont i magen när man reagerade på mjölk, och sa ingenting om mjölkproteinallergi (det här var år 2000). Under den följande månaden fortsatte vi med att ge smakportioner av grönsaker och jag ammade som vanligt, vi provade att ge vanlig havregrynsgröt och det gick bra förutom att hon inte tyckte att det var särskilt gott :o)
När hon var ca 6 månader provade vi med Semper risgröt, men hon fick genast nässelutslag och svullnad runt ögonen, den här gången kräktes hon inte. Hon fick inte färdiggröt mer, vi gav henne istället havregrynsgröt som hon nu började vänja sig vid. Hon fick under den här tiden fram tills hon var ca 8 månader oftast hemlagad mat och köpte vi burkar var det 5- och 6-månaders burkar, jag ammade fortfarande helt eftersom hon inte åt gröt eller välling. Under denna period var det sommar och vi flyttade och hennes eksem försvann nästan helt under ett par månader. Hon fick ibland lite yoghurt eller fil blandat med någon frukt men antagligen var det så lite att hon inte visade reaktion (eksem hade hon förstås…)
Allergisk mot mjölk
När hon var runt 8 månader började vi lite smått med 8-månaders burkar och vi märkte ibland att hon fick lite prickar efter att hon hade ätit och hennes eksem blev värre, vi tänkte att det kunde vara tomat och andra röda grönsaker och frukter och vi undvek det och eksemen blev lite bättre. Jag skulle börja arbeta halvtid under sommaren, och jag arbetade kvällar och helger. Därför behövde vi ett alternativ till bröstmjölken om hon skulle vilja ha något på kvällen. Eftersom barnvälling innehåller i stort sett samma ingredienser som färdiggrötarna var det uteslutet. Jag provade därför vid den här tiden att ta i lite mjölk i hennes havregrynsgröt, för att sedan kanske kunna göra egen välling med andra vällingpulver som finns i butik. Men vips så var nässelutslagen och ögonsvullnaden tillbaka. Då visste jag att det var mjölken!
När jag visste vad jag skulle söka efter gick jag in på internet och hittade information där och stod klart och tydligt att några av symptomen för komjölksproteinallergi kunde vara nässelutslag, ögonsvullnad och kräkning. Tänk om jag ändå kunde ha hört det någon gång! Jag kom att tänka på att under sommaren drack jag inte speciellt mycket mjölk, utan mest vatten och juice – därför försvann också hennes eksem. Eftersom vi flyttade och hamnade i en ny kommun fick hon komma till vårt nya BVC på sin 10-månaders kontroll och sköterskan där sa direkt att det måste vara komjölksproteinallergi. Då visste jag ju redan det och hade redan tagit bort mjölk i hennes kost, eftersom jag fortfarande ammade mycket och hon åt bra av övrig mat var jag inte orolig för att hon inte skulle få i sig tillräckligt med näringsämnen och då speciellt kalcium. Vi fick en remiss för att komma på pricktest och 3 dagar före hennes 1-års dag fick vi tid.
Pricktest och 1-årskalas
På pricktestet testade de mjölk, soja och ägg och hon var allergisk emot alla tre! Det blev som en chock för mig, och när vi kom ut från sjukhuset grät jag floder 🙁 Mjölken visste jag ju men soja och ägg också! Frågor som dök upp var hur gör vi med maten, kommer hon att få i sig tillräckligt med kalcium och 1-års kalas utan glass??? Jag hade tänkt att hon skulle få sojabaserad glass, men vad skulle vi hitta på nu!? Jag gjorde tillslut glass på grötris, vatten och vaniljsocker som jag kokade, mixade och frös in. Men dagen innan när jag stod och fixade grät jag ingen, för tänk om hon inte tyckte om det! Hennes första födelsedag får ju absolut INTE bli misslyckad!
Men jag hade inte behövt oroa mig, hon tyckte att det var jättegott 🙂 Hon fick hemgjord chokladsås och lite strössel till och hon såg så glad och go ut när hon satt där och mumsade 🙂
Äta samma mat
Det går faktiskt bra att utesluta dessa produkter som lilltjejen är allergisk mot. Som tur är finns det produkter att ersätta exempelvis havrebaserad ”mjölk” och mjölkfritt margarin vilket gör det lätt för oss att baka och laga mat. Hela familjen äter samma mat, i början gjorde vi en rätt till henne och en till oss, men eftersom det ibland spilldes och lilltjejen kunde få sig sådant som hon inte borde äta, började vi göra samma rätter till hela familjen. Nu anpassar vi oss efter henne, det enda som skiljer sig är att familjen dricker mjölk till maten och hon havremjölk.
Det svåra är när vi blir bortbjudna, de som är närmast som mor- och farföräldrar anpassar maten efter allergin men vi förväntar oss inte att alla gör det. Vi tar med oss mat och kaffebröd när vi blir bortbjudna eller när hon ska gå på kalas. Det blir mycket passande, speciellt på barnkalas, eftersom glass och fika bröd stänks och spills. Svårare blir det naturligtvis om ni är fler i familjen med olika allergier eller när barnen blir större och vill ha likadana godsaker som kompisarna.
Nya pricktest, allergireaktioner och nya allergier
När lilltjejen var 2 år gjorde hon ett nytt pricktest, hon testades för samma saker som gången innan, mjölk, soja och ägg. Då kunde vi glatt konstatera att hennes sojaallergi hade vuxit bort, hennes mjölkallergi hade gått ner (från en 5:a förra året till en 3:a i år) hennes äggallergi var i stort sett oförändrad, en 4:a.
Vår läkare hade en förhoppning (och vi också) om att allergierna skulle vara på väg bort eftersom sojan inte visade någonting vid senaste testet och mjölkpricken var mindre än gången innan, därför fick vi komma redan efter ett halvår och göra testet igen. Nu var mjölkpricken jättestor igen och dessutom har hon fått fler allergier, hon är allergis mot katt, vår läkare tyckte därför att vi kunde vänta ett år innan vi testar igen.
Vi hoppas att vår lilla tjej så småningom kommer att växa ifrån sina allergier, men tyvärr verkar det som om nya allergier fylls på 🙁
När hon var 2,5 år fick hon i sig en kaka, som visserligen var mjölk- och äggfri, men innehöll mandel. Hon har aldrig fått nötter och mandel tidigare. Någon timme senare kräktes hon upp allt maginnehåll och antagligen var det mandeln som hon reagerade mot. En vecka senare fick hon rå morot, som hon älskar och äter ofta, men det slutade med att hennes armar och bröst var fyllda med nässleutslag 🙁 Samtidigt blev hon snuvig och fick röda och kliande ögon och eftersom det var i början av björkpollensäsongen bävade jag för pollenallergi eftersom man då även kan korsreagera mot just mandel och morot.
Eftersom lilltjejen reagerade med snuva och på mandel & morötter precis vid björkpollentiden testade vi förutom på mjölk, ägg, soja och katt också på björk, hasselnötter och jordnötter nästa gång vi gjorde pricktest. Mandel och morot kunde vi inte ta pricktest på utan vi behövde ta ett blodprov, men eftersom vi skulle få vänta 1 timme innan vi kunde ta provet och sedan i 2 veckor på resultatet gjorde vi i stället ett pricktest. Pricktestet visade som vanligt utslag på mjölk, ägg och katt men också på hasselnötter och björkpollen. Sojan visade fortfarande negativt och det visade heller ingenting på jordnötter. Vi kommer naturligtvis ändå att hålla oss ifrån även mandel och jordnötter i fortsättningen…..
Hon kan äta mjölkprodukter
När lilltjejen var 4 år testade vi att ge henne ostbitar då och då, vi började med pyttesmå bitar och vår läkare tyckte att det var okej för oss att prova. Hennes pricktest visade dock ingen förbättring förra året så vi vet inte om hennes mjölkallergi håller på att växa bort eller om det möjligtvis kan vara så att hon inte är allergisk mot alla proteiner i mjölken utan endast mot vassle?! Jag pratade med en dietist som berättade att när ost tillverkas tappas nästan alla vassle bort (vassle är det rinniga och kasein är massan som man kan se när exempelvis mjölk surnar). Dessutom är vassle värmekänsligt och förändras alltså vid uppvärmning (vid osttillverkning värms massan upp och vasslen tappas sedan av). Kanske är detta förklaringen, vi får helt enkelt prova oss fram. Hon älskar ost! Och nu kan hon äta både en och två skivor utan problem. Vi är jätteglada eftersom hon får i sig extra av både kalcium & proteiner på köpet.
Senare fick hon prova yoghurt och fil utan symptom, hon fick till och med smaka grädde, jojo minsann 😉 och det var ju så hiiiiimla gott tyckte hon! Till och med egen tårta med lite grädde fick hon, fortfarande med mjölk- och äggfri botten (nu är man ju så van att baka mjölkfritt och när det ändå skulle vara äggfritt gick det av bara farten) med vispad grädde och jordgubbar på tårtan, det var ingen dålig syn när hon tog BAMSE- tuggor och lastade in i munnen! Det är verkligen en härlig syn när man lever med allergier och när man plötsligt inte är allergisk mot ett födoämne. Även om vi tycker att det fungerar bra att leva med allergier, det blir väl så när man har blivit van och lever med det, så är det ju häftigt när man kan äta något som man inte kunnat tidigare.
Ägg av misstag
När lilltjejen var 4,5 år fick hon av misstag i sig ägg när vi var i storasysters skola på fest. Hon åt lite av en muffins. Hon fortsatte att leka och efter en stund var det dags för en föreställning inomhus och när vi satt där och tittade började hon bete sig annorlunda, hon sa att hon mådde illa och när jag tittade till på hennes ansikte så var hon rödblommig och hennes läppar hade svullnat. Hon blev dåsig så vi gjorde oss klara att åka iväg, då kräktes hon – kaskadkräktes.
Det var jätteläskigt! Och inga mediciner hade vi hemma – det hade ju inte funnits någon anledning till mediciner hade läkarna menat på tidigare, vi hade Clarityn som vi köpt för hennes pollenallergi, så det fick hon eftersom det är en antihistamin. Nu fick vi Betapred och Anapen utskrivet. Jag är så otroligt lättad att reaktionen inte blev värre, att det inte satte sig på andningen, vi bor ganska långt ut på landet och det tar tid att komma till ett sjukhus. Hua vilken pärs!
2016
Ja, det där var början på vår berättelse när vår dotter kom till världen och det visade sig att hon var allergisk mot diverse olika saker. Det var så jobbigt känslomässigt i början! Men vi lärde oss leva med det och ju längre tiden gick blev det en del av vår vardag och det gick väldigt bra att laga mat och baka så hon kunde i princip få allt som alla andra åt (men med andra basvaror). Numera är hon tonåring och kan äta en del mjölkprodukter. Hennes tidigare pricktest från hon var liten visade ju inget utslag på mjölk och soja men hon kan ändå inte äta allt. Vispad grädde är ingen fröjd för magen. Hon har provat en del sojabaserade produkter men tycker inte att de fungerar så bra och äter helst havrebaserade produkter. Hon är fortfarande allergisk mot nötter, mandel, ägg, vissa pälsdjur och björkpollen (med korsreaktioner under pollensäsong).
Läs mer om allergi/intolerans:
Länkarna finns även i menyn under rubriken information. Menyn hittar du till höger, om du sitter vid en dator, eller under inläggen, om du sitter vid en mobil/läsplatta.
Mjölkprotein
Sojaallergi
Äggallergi
Nötter, jordnöt, mandel, frön
Celiaki / glutenintolerans
Pollen & korsreaktioner