Pollen & korsreaktioner

Pollenallergi

Symptomen vid pollenallergi kan vara exempelvis astma och hösnuva, ibland även med eksem och utslag. Det är vanligt att man reagerar med kliande och rinnande ögon, nästäppa, nysningar eller rinnande näsa. Som pollenallergiker kan man även reagera på födoämnen i samband med pollensäsongen, det kallas för korsreaktion.

Trädpollen (Vår och försommar)

Några exempel på trädpollen är pollen från hassel, al, alm, vide och björk. Det trädpollen som främst orsakar allergi är björkpollen som börjar sin spridning i april i. Björkpollen sprids från de långa hängena som växer till sig på våren och varje hänge innehåller miljontals pollen.
Vid björkpollenallergi förekommer ofta korsreaktioner på grönsaker och frukter som exempelvis morötter, päron, äpplen och hasselnötter.

Gräspollen (Maj- September)

Det finns ett hundratal olika gräs arter, som timotej, råg, vass och ängskalve. Gräspollen finns i luften från mitten på Maj till början på September, och är störst kring midsommar. Gräs har många blommor som frigör pollenkorn, vissa gräsarter frigör pollen på morgonen och andra på eftermiddagen. För att gräspollen ska spridas krävs gynnsamt väder morgon och kväll, vid regn sluts gräsets ax och hämmar blomningen och pollenkornen kan inte spridas. Regn rensar även ur pollen ur luften och pollennivån sänks.
Är man allergisk mot gräspollen kan man korsreagera mot bland annat spannmål, där även ris och majs ingår, i samband med gräspollensäsongen.

Gråbopollen (juli- September)

De små blommorna hos gråbo är samlade i små korgar, som i sin tur är samlade i stora blomställningar. Vädret månaderna före blomningen har betydelse för deras tillväxt, vid kallt och fuktigt väder växer de sig stora med många blommor. Hur mycket pollen som frigörs vid blomningen beror också på väderleken som råder då, mest pollen frigörs vid soligt och varmt väder.
Vid gråbopollenallergi kan man reagera på frukter och grönsaker som selleri, persilja, koriander och kamomill.

Läs mer om allergi/intolerans:
Länkarna finns även i menyn under rubriken information. Menyn hittar du till höger, om du sitter vid en dator, eller under inläggen, om du sitter vid en mobil/läsplatta.

Vår berättelse
Mjölkprotein
Sojaallergi
Äggallergi
Nötter, jordnöt, mandel, frön
Celiaki / glutenintolerans

Aktuella pollenslag och pollenhalter finns hos pollenrapporten.se
Receptfria läkemedel och hjälpmedel för pollenallergi finns hos Apotek365