Till midsommar gjorde vi en marängtårta med jordgubbar. Vi tycker det blir godare om den havrebaserade grädden är smaksatt så i år blev det en fläderbloms- och limegrädde. Jättegott! Smaka av när du tillsätter saft och lime så du får fin smak men inte för söt.
Du behöver:
Maräng: 1 dl kikärtsspad från en burk/tetra med kikärtor 2 dl strösocker 1/2 – 1 tsk pressad citronsaft
Topping: 2,5 dl vispbar växtbaserad grädde, vi använde Valios Oddlygood Easy whipping. 2-3 msk koncentrerad fläderblomssaft Rivet skal från 1 lime.
Garnering: 1 liter färska jordgubbar Blad från citronmeliss eller mynta.
Gör så här:
Sätt ugnen på 100°C.
Häll av kikärtsspadet från kikärterna (spara resten av spadet, det går utmärkt att frysa). Vi passade på att göra en majonnäs.
Vispa kikärtsspadet med elvisp tills den är vit och fluffig (när du kan vända den upp och ner utan att den rinner ur bunken är den klar).
Tillsätt socker, lite i taget, under fortsatt vispning. När smeten är fast och glansig är den klar. Vispa ner citronsaften.
Klicka ut smeten och forma till en rund tårtbotten ca 25 cm i diameter på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 2 1/2 timme. Stäng av ugnen och låt marängen ligga kvar i ugnen och svalna helt i några timmar (ha luckan stängd).
Vispa den havrebaserade vispgrädden till den konsistens du vill ha.
Riv skalet från en lime och blanda ner i grädden. Häll i den mindre mängden fläderblomssaft och vispa ihop. Smaka av. Beroende på vilken vispgrädde du använder och hur söt du vill ha den kan du behöva justera mängden saft. Vi tyckte att 2,5 msk saft till Oddlygood Easy Whipping blev bra.
Bred ut grädden på marängbotten.
Skölj, ansa och dela jordgubbarna i halvor eller i bitar, lägg ut dem på grädden. Garnera med lite citronmeliss eller mynta.
Till midsommarafton gjorde vi fransk potatissallad. Gillar du lite syrligare potatissallader så är den här perfekt! Till den här salladen använder man potatis, härlig senapssås, örter och lök. Jättegott till kött, lax, korv eller vegobiff.
ca 1 kg fast potatis 2-3 schalottenlökar 1/2 dl hackad dill eller gräslök 1/2 dl hackad bladpersilja
Brukar ni äta brysselkål till jul? Det är ju så gott, de är lite beska i smaken så att tillsätta lite goda kryddor gör susen. Jag burkar steka/woka dem tillsammans med vitlök och chili, det blir så gott! De är goda att äta efter jul också, varför inte till köttbullarna som blev kvar? Och kanske en god havregräddsås till, mums!
Till 4 portioner:
500g brysselkål, färsk eller lätt upptinade om de varit frysta 2 msk rapsolja 2 vitlöksklyftor 1/2 röd chili eller 1 tsk chiliflakes 1/2 tsk salt
Ansa brysselkålen om det behövs och dela dem på mitten.
Skala och hacka vitlök samt hacka chilin fint.
Hetta upp en stek- eller wokpanna och häll i oljan.
Stek brysselkålen tills den får lite färg, rör om lite då och då.
Tillsätt vitlök och chili och stek på medelstark värme i ytterligare några minuter (tills brysselkålen är mjuk).
Alltså, den här är så enkelt att göra men det blir himla gott. Den här har vi gjort många gånger. Det fungerar bra att använda hela kycklingfiléer, men idag strimlade jag den. Originalet är från Aftonbladet/godare.se men här är den ju så klart utan mjölk men även utan vetemjöl. En snabb men väldigt god vardagsrätt!
Till 4 portioner:
4 kycklingfiléer 1 msk olja 1 gul lök 1-2 vitlöksklyftor 390 g krossade tomater med chili 1 tärning kycklingbuljong (Kolla innehåll!) 1 tsk senap 1 tsk balsamvinäger 2 dl växtbaserad matlagningsgrädde (vi använde iMat) Salt och peppar 1 kruka basilika
Gör så här
Använd hela kycklingfiléer eller strimla dem.
Värm olja i en stekpanna och bryn kycklingen så de får fin färg. Salta och peppra.
Finhacka lök och vitlök och låt den fräsa med i pannan. Stek tills löken börjar mjukna.
Häll i krossade tomater, smula i buljongtärningen och tillsätt senap och balsamvinäger.
Häll i havregrädden och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i cirka 5-10 minuter (om du kör på hela filéer så låt puttra ca 20 minuter, tills filéerna är genomstekta).
Dra av bladen av basilikan, strimla dem och rör ner på slutet.
Vi gjorde en vegansk rätt med bönbiffar, hasselbackspotatis och rödvinssås. Rödvinssås brukar vi annars göra till nyår och rätten passar ju bra även då. Vanligtvis brukar jag ha kalvfond i rödvinssåsen men till den här använde jag lika delar brynt schalottenlöks- samt grönsaksfond från Bong. Det gav en superfin smak till rödvinssåsen.
Bönbiffar:
2 förp färdigkokta kidneybönor (avrunnen vikt ca 450 g) 4 msk bönspad 1,5 dl havregryn 0,5 tsk salt 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 msk paprikapulver 1 krm cayennepeppar 1 msk coconut aminos (istället för soja) Kan uteslutas. 2 msk rapsolja att steka i
Låt bönorna rinna av, spara 4 msk av bönspadet.
Mosa eller mixa bönorna, det behöver inte bli en helt slät smet.
Finhacka löken och vitlöken och stek på medelvärme tills den är mjuk (det går även att mixa ner rå tillsammans med havregrynen).
Mixa havregrynen till ett grovt mjöl. Blanda ner lök, bönspad och kryddorna och mixa ihop.
Blanda havregrynssmeten med bönorna.
Forma till 8 biffar. Stek biffarna ca 3 min på varje sida i olja tills de fått fin färg.
Hasselbackspotatis: 12 fasta potatisar 30g mjölk- och sojafritt margarin 1 tsk flingsalt 1 msk ströbröd (kolla innehåll!)
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen.
Skär tunna skåror i potatisen. Lägg potatisen i en sked eller slev så förhindrar du att kniven går hela vägen.
Lägg potatisen i en ugnsfast form med skårorna uppåt.
Smält margarinet. Pensla potatisen med margarinet och strö på flingsalt.
Ställ in potatisen i den mellersta delen av ugnen.
Ta ut potatisen efter 3o minuter och pensla den med mer smält margarin, strö på ströbröd.
Ställ in i ugnen igen i ca 15-20 minuter.
Känn på potatisen med en sticka, går den med lätthet igenom är den klar.
Rödvinssås: 2 schalottenlökar 1 morot 1 lagerblad Några kvistar timjan (det fungerar med torkad timjan också). 4 dl mustigt rödvin 3 dl vatten 1,5 msk koncentrerad grönsaksfond (kolla innehåll, jag använde Bongs). 1,5 msk koncentrerad brynt schalottenlöksfond (kolla innehåll, jag använde Bongs) 1 msk rödvinsvinäger 2 msk mjölk- och sojafritt margarin Smaka av med salt och peppar om det behövs.
Redning till såsen: 1 msk majsstärkelse 1 msk kallt vatten
1. Hacka löken och moroten. Fräs i en klick margarin i några minuter så de får lite färg. 2. Häll på vinet, lägg i timjankvistarna och lagerbladet. 3. Låt koka på medelvärme utan lock tills vinet har reducerat så det är ca två tredjedelar kvar. Det ska bli lite simmigt. 4. Häll på vattnet och fonden. Låt puttra ca 10-15 minuter. 5. Sila av grönsakerna. Jag brukar trycka grönsakerna mot silen (och skrapa ner det som kommer ut från undersidan ner i såsen) så får man i lite av grönsakerna och så reds såsen lite grann. 6. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Behöver du höja syran i såsen tillsätter du en skvätt rödvinsvinäger. 7. Red av såsen med 1 msk majsstärkelse utrört i 1 msk kallt vatten. Häll redningen i såsen, låt koka upp och puttra någon minut. 7. Montera såsen genom att blanda i en klick margarinet precis innan servering.
Visst är det gott att göra egna hamburgare med tillbehör och en god hamburgerdressing! När vi gör egna hamburgare så kryddar vi dem bara med salt och peppar och så gör vi en dressing med äggfri majonnäs på kikärstsspad. Men det går precis lika bra att köpa färdigt. De flesta hamburgare som finns i handeln, både frysta och färska, är utan både mjölk och ägg och kryddar man lite på dem såå blir de ju jättegoda. Det finns även en massa veganska alternativ som även är utan soja, här hemma är det Beyond burger (ärtbaserad) som är favoriten och vi brukar även göra goda bönburgare. Perfekt för både stekpanna och grillen!
Vill du köpa färdig äggfri (samt mjölk- och sojafri) majonnäs så finns bland annat Hellmann’s Vego Mayo och Kavli Vegansk majonnäs och de är goda båda två. Amerikansk Dressing från Kavli i sin laxrosa tub har ju funnits så länge på marknaden men innehåller ägg, numera har de en vegansk dressing också, den heter Amerikansk Dressing Sriracha. Och eftersom den är vegansk så är den alltså helt utan mjölk och ägg, och den är även sojafri. Den är supergod!
Vill du göra egna hamburgare så följer här världens enklaste recept. Längre ner finns två tips på hamburgerdressing som du kan göra om du inte köper färdig. Vill du även baka eget hamburgerbröd så finns recept här 🙂
4-5 st hamburgare
500 g nötfärs 1 tsk salt 0,5 krm svartpeppar Mjölk- och sojafritt margarin att steka i
Dela färsen i 4-5 delar beroende på hur stora du vill ha dem, forma varje del till en hamburgare. Tänk på att inte knåda och hålla på med färsen för mycket, då kan hamburgaren bli hård och kompakt. Platta till dem lite extra för de har en tendens att bulla upp sig under stekning. Krydda med salt och peppar precis innan de går ner i pannan. Stek på hög värme i margarin, burgarna ska få fin stekt yta men fortfarande vara saftig inuti. Stek ca 2-4 minuter på varje sida beroende på tjocklek. Tänk på att burgaren kommer att efterstekas lite när du tagit ur den ur pannan.
Två förslag på hamburgerdressing
Enkel dressing, rör ihop: 2 dl majonnäs (vill du göra egen så finns recept här) 4 msk chilisås 4 msk finhackad inlagd gurka Smaka av med salt och svartpeppar.
Dressing med rökt paprika, rör ihop: 2 dl majonnäs 1 riven vitlöksklyfta 1/2 liten finhackad gul lök 6-7 skivor finhackad inlagd smörgåsgurka 1 tsk senap 1 tsk ketchup 1 tsk rökt paprikapulver Smaka av med 1 tsk pressad citronsaft
Goda tillbehör är: Hamburgerbröd, stekt bacon, stekt gul lök, sallad, tomat, avocado och gurka. Och ketchup. Mums!
När havredrycken kom ut på marknaden för si så där 25 år sedan så fungerade den inte så bra att använda i kaffet. Den sjönk helt enkelt till botten efter en stund. Det dröjde ganska många år innan iKaffe och mjölkfri baristadryck kom ut på marknaden. Nu finns det många. Tidigare köpte vi Oatly havredryck och när Oatly Deluxe kom ut så fungerade den i kaffe och te (och var riktigt god att dricka och perfekt till bakningen) men fördelen mellan den och Oatlys iKaffe är att den senare inte behöver stå i kylen när den är oöppnad. Då kan man kan köpa på sig många och ha i skafferiet. Vi har använt den i te, kaffe, till flingor, i bakning och matlagning. Och druckit som den är så klart. Nu finns ju inte bara Oatlys iKaffe på marknaden, men konstigt nog så har vi inte testat så många olika tidigare. Nu tog vi tag i den saken och har nu har testat några mjölkfria baristadrycker och här delar vi med oss av vad vi tycker om dem. Vi handlar på lite olika livsmedelsbutiker och priserna skiljer sig lite åt, i det här testet är jämförpriserna från coop.se och vårt lokala ica.se så priserna skiljer sig säkerligen åt från olika butiker. Inlägget är inte ett samarbete eller sponsrad av något företag.
Oatly iKaffe havredryck 1l Pris: 19.95 ica.se/20.95 coop.se Tillverkningsland: Sverige Ingredienser: Vatten, HAVRE 10%, rapsolja, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), kalciumkarbonat, salt, vitaminer (D2, riboflavin, B12), kaliumjodid. Innehåller 4 g sockerarter samt 3 g fett per 100ml. Förvaras vid högst 20°C. Öppnad förpackning håller 5 dagar i kylskåp.
+ Den är krämig och god. Den är jättegod att dricka, perfekt till havregrynsgröten och att användas i matlagning samt bakning. Kan förvaras i skafferiet tills öppning. Den finns även i mindre förpackning med 500 ml, perfekt om man har ett lite mindre hushåll (den är dock väldigt dyr, ca 13.95 för halv förpackning).
– Den innehåller mest sockerarter (de är dock naturliga från havren) av de som vi testat. Den innehåller tyvärr inte ren havre.
Oddlygood Barista Havredryck 1l Pris: 17.95 coop.se/18.95 Ica.se Tillverkningsland: Finland Ingredienser: Havrebas (vatten, glutenfritt HAVREMJÖL, rybsolja, kalcium, salt), vatten, surhetsreglerande medel (kaliumfosfater), jod, vitaminer (riboflavin (B2), B12 och D2). Innehåller havre 10 %. Innehåller 3,5 g sockerarter samt 3 g fett per 100ml. Förvaras vid högst 25°C. Den är även glutenfri.
Omdöme: + Len i smaken med tydlig havresmak. Finns i två olika förpackningar, 750 ml samt 1 l, perfekt om man vill ha en lite mindre förpackning.
– Lite tunn i smaken, inte alls fyllig som vi hade hoppats på.
Oddlygood Barista Kanelbulle 0.75l Pris: 17.95 (23.93/liter) coop.se och ica.se Tillverkningsland: Finland Ingredienser: Havrebas (vatten, glutenfritt HAVREMJÖL, rybsolja, kalcium, salt, surhetsreglerande medel (kaliumfosfater)), vatten, socker, naturlig kardemumma arom, kanel arom, arom, jod och vitaminer (riboflavin (B2), B12 och D2). Innehåller 10 % havre. Innehåller 3,5 g sockerarter samt 3 g fett per 100ml. Förvaras vid högst 6°C. Den är även glutenfri.
Omdöme:
+ Alltså, den är så god att dricka som den är. Först kommer kardemumman och kanelen och sen känner man lenheten och fylligheten. I kaffet är det också god, man känner smak av kardemumma och kanel. Ja, som en kanelbulle. Den fungerar bra att värma upp och vispa upp ett skum. Den är även glutenfri.
– Finns endast i 0.75 liters förpackning. Måste förvaras i kylen, öppnad som oöppnad. Kanelen försvinner lite i kaffet, Den är så god att dricka som den är så frågan är om det finns något kvar när man ska ha den i kaffet.
Planti Bondböna Barista Pris: 19.95 ica.se/22.50 coop.se Tillverkningsland: Finland Ingredienser: Bondbönebas (vatten, skalade bondbönor 6,9%), rapsolja, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), stabiliseringsmedel (E418), kalciumfosfat, vitaminer (D2, riboflavin, folsyra, B12), naturlig arom, salt. Innehåller 2,4 g sockerarter samt 2,9g fett per 100ml. Förvaras vid högst 25°C.
Omdöme:
+ Den smakar först sött men går sedan över i en beska som inte är så god att dricka. Men beskan passar smakmässigt med kaffe. Den blir okej om man bara häller ner den i kaffet men det som fungerar bäst är att värma upp och vispa ett skum, då gifter den sig med kaffet perfekt. Bra om man behöver ett alternativ till havre. Kan förvaras i skafferiet tills öppning.
– Den är grå och ser inte så aptitlig ut. Den är inte angenäm att dricka som den är. Lite av bismaken finns kvar om man häller den i kaffet som den är (utan att värma upp eller skumma).
För att du lättare ska kunna bilda dig en uppfattning om vilken dryck som skulle passa dig och för att du ska slippa köpa alla produkter på marknaden så länkar jag till några fler test.
Här kan du läsa en panelundersökning om Planti Bondböna med några av Sveriges baristas.
Här finns ett test med 9 olika drycker (var uppmärksam på att några är baserade på mandel, soja och kokos så du inte köper något du är allergisk mot). De korade Garants havredryck i toppen (som inte är en barsitavariant, utan en helt vanlig havredryck som fungerar bra i kaffe och att skumma).
Här finns ett test med några baristadrycker, de korade Oatlys iKaffe i topp.
Hjärtan som vi använt till betyget har Natallie_art designat.
Sås: 2 dl havrebaserad fraiche ex. Oatlys eller Oddlygoods 2 msk mango chutney 2 msk äggfri majonnäs ex Hellmanns eller Kavli Några drag på pepparkvarnen 2-3 nypor flingsalt 2-3 tsk citronjuice
Det fungerar så klart att byta ut havrefraichen mot ex. laktosfri crème fraiche om du är laktosintolerant men inte mjölkallergisk. Då behöver du inte tillsätta citron, vi tillsätter citron för att vi tycker att havrefraichen har en bismak som försvinner när man tillsätter citronjuice.
Topping: Smulad mjölkfri fetaost ex från Violife eller Greenvie.
Så här gör du:
Sås: 1. Börja med att blanda alla ingredienser till såsen i en skål. 2. Smaka av med salt och citronjuice, börja med den mindre mängden och tillsätt mer efter tycke och smak. Låt stå kylt till serveringen. Kycklingen: 3. Salta och peppra kycklingen. 4. Linda in kycklingen i 1-2 baconskivor beroende på storlek. Försök få skarvarna på undersidan. 5. Stek dem runt om i mjölkfritt margarin i stekpanna tills de får lite färg. 6. Lägg dem i en ugnsfast form och låt gå färdigt i 200?C varm ugn i ca 20 minuter (eller tills filéerna har en innertemperatur på 72?C)
Man kan hoppa över steg 5, lägg då istället filerna direkt i ugnsformen och toppa med en klick mjölkfritt margarin varje filé. Följ sedan punkt 6.
Couscous: 7. Skala morot samt skölj och kärna ur paprikan. Tärna grönsakerna. Stek mjuka i en kastrull med olja på medelvärme, ca 5-10 minuter. 8 . Häll i paprikapulver och cayennepeppar i kastrullen och låt fräsa med ca 1 minut. 9. Häll ner couscousen och saltet i grönsakerna och blanda runt med morot, paprika och kryddorna. 10. Koka upp vattnet och häll över cosucousen. Lägg på ett lock och låt stå och svälla i 10 minuter.
Havredryck är ju så gott! Men det har blivit lite av en djungel då det finns många olika sorter att välja på, både på gott och ont. Superbra för alla mjölk- och sojaallergiker, för veganer som hellre dricker havrebaserat framför sojabaserat och om man vill undvika att dricka komjölk helt enkelt. Idag finns det många olika havredrycker men även havredrycker som är smaksatta. Vi har testat smaksatt havredryck och här delar vi med oss av vad vi tycker om dem. Vi har inget samarbete eller är sponsrade av något företag/produkt.
De drycker vi testat är:
Coop havredryck choklad 1l (Billigast men har en besk eftersmak) Fazer havredryck Dumle 1l (Dyrast men god!) Oatly havredryck choklad 1l (God och prisvärd!) Oatly havredryck choklad deluxe 1l (God, fyllig och inte så söt) Oddlygood Barista kanelbulle 0,75l (Jättegod!)
Coop havredryck 1l Pris: 14.50 (coop.se) Tillverkningsland: Sverige Ingredienser: Havrebas (vatten, HAVRE 10%), socker 3,3%, kakaopulver 1%, rapsolja, kalciumkarbonat, kalciumfosfat, joderat salt, arom, vitaminer (D3*, riboflavin, B12). *vegetabiliskt ursprung. Innehåller 7.1g sockerarter samt 1.3g fett per 100ml. Förvaras vid högst 25°C.
Omdöme: + Den doftar gott av choklad. Kan förvaras i skafferiet tills öppning. Billigast av de som vi testade. – Den är lite blaskig och vattning i smaken och har någon konstig eftersmak… smakar lite beskt. Nej, den här var inte god.
Fazer havredryck Dumle 1l Pris: 23,95 (coop.se) Tillverkningsland: Finland Ingredienser: Havrebas (vatten, havre 10%), dextros, karamelliserad sockersirap, rypsolja, fettreducerat, kakaopulver (0,8 %), kalcium, salt, stabiliseringsmedel (E460, E466, gellangummi, natriumfosfat), aromer, vitaminer (riboflavin, D2, B12). Innehåller 11g sockerarter per 100ml. Förvaras i högst 22°C. Hållbar 5 dagar i kylen efter öppnandet. Den är även glutenfri.
Omdöme: + Doftar som Pucko, men har även lite koladoft. God, len och krämig. Smakar som Pucko men med en kolasmak av Dumle. Havresmaken kommer lite angenämt på slutet. Finns även i små förpackningar. Den är garanterat glutenfri. Kan förvaras i skafferiet tills du öppnar den. – En aning för söt. Den hade fått full pott om den hade varit en aning mindre söt. Dyrast av de drycker som vi testade.
Oatly havredryck choklad 1l Pris: 16.95 (coop.se) Tillverkningsland: Sverige Ingredienser: Havrebas (vatten, havre 10%), socker 3,5%, kakaopulver 1%, rapsolja, kalciumkarbonat, kalciumfosfater, salt, aromer, vitaminer (D2, riboflavin, B12), kaliumjodid. Innehåller 7,5g (varav 3.5 tillsatt socker) sockerarter samt 1,5g fett per 100ml. Förvaras vid högst 20°C.
Omdöme: + God chokladsmak och lagom söt. Lite tunnare konsistens och väldigt lättdrucken. Kan förvaras i skafferiet tills öppning. Riktigt god! Hade den varit lite fylligare så hade den fått full pott. Den finns även i små förpackningar med sugrör, perfekt för utfllykten. – Innehåller tyvärr inte ren havre.
Oatly havredryck choklad deluxe1l Pris: 20.50 (coop.se) Tillverkningsland: Sverige
Ingredienser: Havrebas (vatten, havre 10%), socker 3%, rapsolja, kakaopulver 1,3%, kalciumkarbonat, kalciumfosfater, naturliga aromer, salt, vitaminer (D2, riboflavin, B12), kaliumjodid. Innehåller 7,1 g sockerarter (varav 3g tillsatt socker) samt 2,5g fett per 100ml. Förvaras vid högst 8°C.
Omdöme: + Fin chokladsmak och inte lika söt som de andra. Fyllig och len i smaken. Den är väldigt god om man föredrar lite mindre sött. – Kanske hade lite mer sött förstärkt kakaosmaken ännu mer, det hade varit en hit! Måste förvaras i kylen, öppnad som oöppnad. Innehåller inte ren havre.
Oddlygood Barista Kanelbulle 0.75l Pris: 16.95 (20.60/liter coop.se) Tillverkningsland: Finland Ingredienser: Havrebas (vatten, glutenfritt HAVREMJÖL, rybsolja, kalcium, salt, surhetsreglerande medel (kaliumfosfater)), vatten, socker, naturlig kardemumma arom, kanel arom, arom, jod och vitaminer (riboflavin (B2), B12 och D2). Innehåller 10 % havre. Innehåller 3,5 g sockerarter samt 3 g fett per 100ml. Förvaras vid högst 6°C. Den är även glutenfri.
Omdöme: + Alltså, den är så god! Först kommer kardemumman och kanelen och sen känner man lenheten och fylligheten. Den smakar verkligen kanelbulle…. och så gott. Den har ingen eftersmak av havre, ingen alls. Det är ju egentligen en baristadryck för kaffe/te. Men den är sååååå god att dricka kall, glas efter glas. – Måste förvaras i kylen, öppnad som oöppnad.
Hjärtan som vi använt till betyget har Natallie_art designat.
Innehåller reklam för och annonslänkar till Bodystore
Häromdagen åt vi falafel i pitabröd med en god sås och bönsallad. Den här gången använde vi färdiga falafel och bröd, men man kan så klart göra egna och baka brödet själv. Kombinationen falafel, bröd, bönsallad och vitlökssås är sååååå god!
Bönsallad 5-6 portioner
ca 400g kokta kidneybönor (som du låter rinna av) 2 tomater 1/2 gurka 1/4 rödlök 1 röd paprika 1 knippe koriander
Dressing: 1-2 st lime 1 msk vinäger 1 msk olivolja eller rapsolja Salt och svartpeppar
Gör så här: Häll av spadet från bönorna, skölj dem och låt rinna av i en sil. Skölj och hacka tomater, gurka och paprikan. Låt även de rinna av i silen. Finhacka rödlöken. Lägg grönsaker och bönor i en bunke. Häll över vinäger och olja, pressa i limen (börja med en) och salta med några nypor flingsalt och några drag på pepparkvarnen. Blanda om försiktigt. Smaka av och tillsätt ev. mer salt eller lime. Ställ i kylen medan du förbereder sås och falafel.
Vitlökssås: 2 dl havre fraiche (kolla innehåll, vi använde Oddlygood Dream fraiche) 1-2 tsk citronjuice 1 vitlöksklyfta Salt och peppar
Gör så här: Skala och pressa ner vitlöksklyftan i fraichen. Tillsätt några nypor flingsalt och några varv på pepparkvarnen. Jag tycker havrefraichen behöver mer syra så därför tillsätter jag lite citron. Pressa ner den mindre mängden citron, smaka av och tillsätt mer efter tycke och sma
Tillaga falafel enligt anvisning på förpackning (går utmärk att tillaga i airfryer). Värm bröden. Öppna brödet försiktigt, häll ner bönsallad, fyll på med några falafel och toppa med vitlökssås. Mums!
Den här webbsidan använder cookies för att förbättra din upplevelse. Fortsätt genom att klicka på acceptera. Vill du ändra dina inställningar? Gå tillinställningarACCEPTERA
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.