Vi testar

Vi testar mjölkfri baristadryck

När havredrycken kom ut på marknaden för si så där 25 år sedan så fungerade den inte så bra att använda i kaffet. Den sjönk helt enkelt till botten efter en stund. Det dröjde ganska många år innan iKaffe och mjölkfri baristadryck kom ut på marknaden. Nu finns det många. Tidigare köpte vi Oatly havredryck och när Oatly Deluxe kom ut så fungerade den i kaffe och te (och var riktigt god att dricka och perfekt till bakningen) men fördelen mellan den och Oatlys iKaffe är att den senare inte behöver stå i kylen när den är oöppnad. Då kan man kan köpa på sig många och ha i skafferiet. Vi har använt den i te, kaffe, till flingor, i bakning och matlagning. Och druckit som den är så klart. Nu finns ju inte bara Oatlys iKaffe på marknaden, men konstigt nog så har vi inte testat så många olika tidigare. Nu tog vi tag i den saken och har nu har testat några mjölkfria baristadrycker och här delar vi med oss av vad vi tycker om dem. Vi handlar på lite olika livsmedelsbutiker och priserna skiljer sig lite åt, i det här testet är jämförpriserna från coop.se och vårt lokala ica.se så priserna skiljer sig säkerligen åt från olika butiker. Inlägget är inte ett samarbete eller sponsrad av något företag.

De drycker vi har testat är:

Oatly iKaffe 1l
Oddlygood Barista Havrdryck 1l
Oddlygood Barista kanelbulle 0,75l
Planti Bondböna Barista 1l


Oatly iKaffe havredryck 1l
Pris: 19.95 ica.se/20.95 coop.se
Tillverkningsland: Sverige
Ingredienser: Vatten, HAVRE 10%, rapsolja, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), kalciumkarbonat, salt, vitaminer (D2, riboflavin, B12), kaliumjodid. Innehåller 4 g sockerarter samt 3 g fett per 100ml. Förvaras vid högst 20°C. Öppnad förpackning håller 5 dagar i kylskåp.

+ Den är krämig och god. Den är jättegod att dricka, perfekt till havregrynsgröten och att användas i matlagning samt bakning. Kan förvaras i skafferiet tills öppning. Den finns även i mindre förpackning med 500 ml, perfekt om man har ett lite mindre hushåll (den är dock väldigt dyr, ca 13.95 för halv förpackning).

– Den innehåller mest sockerarter (de är dock naturliga från havren) av de som vi testat. Den innehåller tyvärr inte ren havre.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Oddlygood Barista Havredryck 1l
Pris: 17.95 coop.se/18.95 Ica.se
Tillverkningsland: Finland
Ingredienser: Havrebas (vatten, glutenfritt HAVREMJÖL, rybsolja, kalcium, salt), vatten, surhetsreglerande medel (kaliumfosfater), jod, vitaminer (riboflavin (B2), B12 och D2). Innehåller havre 10 %. Innehåller 3,5 g sockerarter samt 3 g fett per 100ml. Förvaras vid högst 25°C. Den är även glutenfri.

Omdöme:
+ Len i smaken med tydlig havresmak. Finns i två olika förpackningar, 750 ml samt 1 l, perfekt om man vill ha en lite mindre förpackning.

– Lite tunn i smaken, inte alls fyllig som vi hade hoppats på.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Oddlygood Barista Kanelbulle 0.75l
Pris: 17.95 (23.93/liter) coop.se och ica.se
Tillverkningsland: Finland
Ingredienser: Havrebas (vatten, glutenfritt HAVREMJÖL, rybsolja, kalcium, salt, surhetsreglerande medel (kaliumfosfater)), vatten, socker, naturlig kardemumma arom, kanel arom, arom, jod och vitaminer (riboflavin (B2), B12 och D2). Innehåller 10 % havre. Innehåller 3,5 g sockerarter samt 3 g fett per 100ml.
Förvaras vid högst 6°C. Den är även glutenfri.

Omdöme:

+ Alltså, den är så god att dricka som den är. Först kommer kardemumman och kanelen och sen känner man lenheten och fylligheten. I kaffet är det också god, man känner smak av kardemumma och kanel. Ja, som en kanelbulle. Den fungerar bra att värma upp och vispa upp ett skum. Den är även glutenfri.

– Finns endast i 0.75 liters förpackning. Måste förvaras i kylen, öppnad som oöppnad. Kanelen försvinner lite i kaffet, Den är så god att dricka som den är så frågan är om det finns något kvar när man ska ha den i kaffet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Planti Bondböna Barista
Pris: 19.95 ica.se/22.50 coop.se
Tillverkningsland: Finland
Ingredienser: Bondbönebas (vatten, skalade bondbönor 6,9%), rapsolja, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), stabiliseringsmedel (E418), kalciumfosfat, vitaminer (D2, riboflavin, folsyra, B12), naturlig arom, salt. Innehåller 2,4 g sockerarter samt 2,9g fett per 100ml. Förvaras vid högst 25°C.

Omdöme:

+ Den smakar först sött men går sedan över i en beska som inte är så god att dricka. Men beskan passar smakmässigt med kaffe. Den blir okej om man bara häller ner den i kaffet men det som fungerar bäst är att värma upp och vispa ett skum, då gifter den sig med kaffet perfekt. Bra om man behöver ett alternativ till havre. Kan förvaras i skafferiet tills öppning.

– Den är grå och ser inte så aptitlig ut. Den är inte angenäm att dricka som den är. Lite av bismaken finns kvar om man häller den i kaffet som den är (utan att värma upp eller skumma).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

För att du lättare ska kunna bilda dig en uppfattning om vilken dryck som skulle passa dig och för att du ska slippa köpa alla produkter på marknaden så länkar jag till några fler test.

  • Här kan du läsa en panelundersökning om Planti Bondböna med några av Sveriges baristas.
  • Här finns ett test med 9 olika drycker (var uppmärksam på att några är baserade på mandel, soja och kokos så du inte köper något du är allergisk mot). De korade Garants havredryck i toppen (som inte är en barsitavariant, utan en helt vanlig havredryck som fungerar bra i kaffe och att skumma).
  • Här finns ett test med några baristadrycker, de korade Oatlys iKaffe i topp.

Hjärtan som vi använt till betyget har Natallie_art designat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.